top of page

Vizsla pup?

Updated: Jan 25, 2023

De zeer energieke Hongaarse Vizsla is favoriet kan het allemaal met stijl en gratie doen: hij is niet alleen een getalenteerde jachthond, maar hij kan ook op vele andere gebieden excelleren, waaronder behendigheid en zoek- en reddingswerk.


Een Vizsla kan een heel goede keuze zijn maar verdiep je wel eerst in het ras. Zelf ben ik eigenaar van 2 V's ( V's is zoals Vizsla eigenaren onder elkaar over het ras praten) en weet dus eerste hand wat er nodig is om een ideale pup en later maatje te krijgen.


Vizsla pup
Dit zijn mijn twee Vizsla's Nando en Ozar


Kenmerken van de Vizsla


Als u op zoek bent naar een meer exotische variant van de Pointer , is de Vizsla uw hond – vooral als u van plan bent veel tijd met hem door te brengen en hem voldoende gelegenheid te geven om te rennen, wandelen, wandelen en hard spelen elke dag. Dit is een actieve, mensgerichte hond die veel beweging nodig heeft om te voorkomen dat hij zich verveelt en destructief wordt. Hij gedijt ook op een zachte, consistente training vanaf jonge leeftijd om goede gewoonten te ontwikkelen en slechte te vermijden, zoals graven. Zijn grootste angst: gescheiden zijn van zijn gezin, wat betekent dat hij absoluut niet in de tuin kan leven.De Vizsla is een slanke hond met lange oren die zijn gebeitelde gezicht omlijsten en ogen die overeenkomen met de rijke, kopertint van zijn vacht. Afgezien van een beetje afstoten, zijn zijn verzorgingsbehoeften fundamenteel: wekelijks poetsen, af en toe nagelnagels, en regelmatig reinigen van de oren en tandenpoetsen.


De vrouwelijke Vizslas is kleiner dan de vergelijkbaar gebouwde Weimaraner en weegt tussen de 40 en 55 pond, terwijl mannen tot 65 pond kunnen bereiken. Dit maakt ze een goede keuze voor gezinnen die een hond willen die groot is, maar niet te groot. En over gezinnen gesproken, Vizslas zijn vaak geweldig met kinderen, hoewel ze onbetrouwbaar kunnen zijn rond katten . Als je een Vizsla bij je thuis brengt, wees er dan op voorbereid om hem de begeleiding, aandacht en liefde te geven die hij nodig heeft om een ​​deel van je gezin te zijn.


Ondersteuning bij de aanschaf van een Vizsla nodig?Geschiedenis van de Vizsla


De Vizsla is oorspronkelijk gefokt in Hongarije als een jachthond die in staat is om te wijzen en op te halen. Een van de meest interessante weetjes over het verleden van de Vizsla is dat hij ooit in samenwerking met valken jaagde – de Vizsla zou de vogel wijzen en wegspoelen voor de valk, die vervolgens zou duiken en naar de aarde zou brengen.


Het temperament en karakter van een Vizsla


Mensen aanbidden de Vizsla om zijn toegewijde, aanhankelijke aard en aanstekelijk enthousiasme voor het leven. Hij is levendig en zachtaardig, maar hij is ook onverschrokken en meer beschermend dan de gemiddelde sportieve hond, waardoor hij een geweldige waakhond is. Om hem te helpen een deel van die grenzeloze energie te kanaliseren, moet hij toegang hebben tot een groot stuk gras waar hij elke dag veilig van de riem kan aflopen.

Vizsla-puppy’s zijn onstuimig, dus ze moeten altijd onder toezicht staan. Hoewel ze van kinderen houden, beschouwen ze ze als andere puppy’s, zodat ze kleine kinderen kunnen bijten en bijten, hun speelgoed kunnen nemen en ze kunnen neerslaan. De Vizsla leert snel of hij behoorlijk wordt beloond met lof, genegenheid en lekkernijen. Hij is gevoelig en wil graag behagen, dus vermijd hem te disciplineren met harde acties of een luide stem.


Begin je puppy te trainen op de dag dat je hem thuisbrengt – hij is in staat om veel informatie op te nemen, zelfs als hij zeven weken oud is. Breng hem indien mogelijk tegen de tijd dat hij 10 tot 12 weken oud is naar de puppy-kleuterklas en socialiseer, socialiseer, socialiseer. Houd er echter rekening mee dat veel puppy-trainingsklassen vereisen dat bepaalde vaccins (zoals kennelhoest) up-to-date zijn en veel dierenartsen adviseren beperkte blootstelling aan andere honden en openbare plaatsen totdat puppyvaccins (inclusief rabiës, hondenziekte en parvovirus) zijn voltooid. In plaats van formele training, kunt u beginnen met het trainen van uw puppy thuis en hem socialiseren onder familie en vrienden totdat puppyvaccins zijn voltooid.


Is de Vizsla een pup voor beginners?

Vizsla’s zijn een goede keuze voor starters, mits ze de tijd hebben om zich te wijden aan een loyale en actieve hond die hunkert naar menselijk gezelschap. Ze zijn het ideale familiehuisdier of gezelschap voor mensen die een actief buitenleven leiden, omdat Vizslas het goed doet om iets te doen en omdat ze zo intelligent zijn dat ze uitblinken in veel hondensporten.


Zijn Vizsla's jagers?

De Hongaarse Vizsla is gefokt voor Hunt, Point and Retrieve, eigenschappen die diep in hun psyche zijn ingebed, zodat ze alles zullen achtervolgen wat ze zien als ze de kans krijgen. Het goede nieuws is echter dat het zulke intelligente honden zijn en omdat ze in de juiste handen gemakkelijk te trainen zijn. Kortom, een Vizsla kan worden geleerd zich te gedragen in de buurt van kleinere dieren, hoewel het altijd verstandiger is om een ​​hond aan de lijn te houden wanneer hij ergens in de buurt van vee en wilde dieren loopt, voor het geval een hond besluit de achtervolging in te zetten.


Speelsheid van een Vizsla?

Vizslas zijn vrolijke, zelfverzekerde honden die graag interactieve spelletjes spelen en omdat ze zo mensgericht zijn, houden ze ervan om te entertainen en vermaakt te worden, daarom is het zo leuk om in de buurt te hebben.


Het aanpassingsvermogen van een Vizsla?

Hongaarse Vizslas staan ​​bekend als extreem veelzijdige honden, maar ze passen zich niet goed aan aan het wonen in een appartement. De reden hiervoor is dat ze zo actief en energiek zijn, maar ook zeer intelligent. Als zodanig zijn ze veel beter geschikt voor mensen die in huizen wonen met grote, veilige achtertuinen en mensen die op het platteland wonen.


Een Vizsla met verlatingsangst?

Vizslas zijn ongelooflijk mensgericht en vormen een sterke band met hun families. Als zodanig haten ze het echt als ze voor langere tijd alleen worden gelaten. Als ze aan hun lot worden overgelaten, zou een intelligente Vizsla manieren vinden om zichzelf te vermaken en omdat ze zo erg lijden aan verlatingsangst, kan Vizslas overal in huis destructief zijn. Een andere favoriete tijd van een verveelde Vizsla is om een ​​traktatie op te snuiven en omdat hij zo in staat is om kastdeuren te openen, zou hij de inhoud snel op een keukenvloer legen totdat ze vinden wat ze zoeken.


Blaffen Vizsla's veel?

Van sommige Vizsla’s is bekend dat ze “blaffers” zijn, maar dit betekent niet dat een ongelukkige hond de wereld zou laten weten dat ze ongelukkig zijn over een situatie. Met dit gezegd, zijn het meestal stillere honden die zijn gefokt om te jagen, aanwijzen en terug te halen, wat een taak is die ze stilletjes moeten doen, maar dit is niet altijd het geval. Vizslas die overmatig blaffen, moet voorzichtig worden geleerd om dat niet te doen als ze nog jong zijn, maar dit moet voorzichtig gebeuren omdat ze van nature zo gevoelig zijn en daarom gemakkelijk gewond kunnen raken.


Houden Vizsla’s van water?

De meeste Vizslas hebben affiniteit met water en zwemmen graag wanneer ze maar kunnen. Daarom moet je voorzichtig zijn als je een hond uit de lijn laat lopen in de buurt van gevaarlijkere waterlopen, voor het geval ze besluiten erin te springen en dan gered moeten worden. Velen van hen hebben er echter een hekel aan om zelfs naar buiten te gaan als het regent en het zou een vergissing zijn om een ​​Vizsla het water in te dwingen als ze niet willen gaan, omdat het hen alleen maar bang zou maken.


Zijn Vizsla’s goede waakhonden?

Hongaarse Vizslas zijn goede waakhonden en zullen een eigenaar snel laten weten wanneer er vreemden in de buurt zijn of wanneer er iets om hen heen gebeurt dat ze niet leuk vinden. Het ligt in hun aard om de mensen van wie ze houden en hun eigendommen te beschermen. Het zijn echter van nature geen agressieve honden en blaffen liever dan enige agressie jegens een vreemde te tonen, vooral als ze goed gefokt en gesocialiseerd zijn.


Vizsla en gezondheid


Andere optionele CHIC-testresultaten die kunnen worden ingediend, zijn onder meer een PennHip-evaluatie van de heupen van Vizsla (voor heupdysplasie), een OFA-evaluatie voor talgadenitis (een inflammatoire huidaandoening die de haarzakjes beschadigt) en een bloedonderzoek van Cornell University voor von Willebrand’s ziekte. De VCA moedigt ook eigenaren van Vizsla aan om DNA van honden met lymfosarcoom in te dienen in de hoop dat onderzoekers uiteindelijk een genetische component voor de ziekte kunnen vinden. Bloedmonsters worden opgeslagen met het CHIC DNA-register.


Verzorging van een Vizsla

De verzorgingsroutine van een Vizsla is ongeveer net zo eenvoudig als het wordt. Borstel de korte, gladde vacht wekelijks met een rubberen curryborstel of een stevige borstel om huidoliën te verspreiden en de vacht glanzend te houden. Baden zijn zelden nodig; vier tot vijf keer per jaar is genoeg.

De rest is basisverzorging: houd zijn oren schoon en droog (wekelijks schoon met een door de dierenarts goedgekeurde reinigingsoplossing) en trim de nagels indien nodig, meestal elke week of twee. En poets zijn tanden met een door dierenarts goedgekeurde huisdierentandpasta voor een goede algehele gezondheid en frisse adem.


Zoek je ondersteuning bij het kopen van een pup? Ik sta je graag bij, en wat betreft Vizsla fokkers beschik ik over een uitgebreid netwerk van toppers!


Geschiedenis van de Vizsla


Er is enige discussie over hoe de Hongaarse Vizsla voor het eerst werd ontwikkeld, waarbij sommige mensen zeiden dat hun voorouders eeuwen geleden waren, terwijl andere mensen geloven dat het ras veel recenter is ontstaan, namelijk in de 20e eeuw. Met dit gezegd, is er enig bewijs dat Vizslas in de 10e eeuw bestond, als zodanig dat deze trotse honden zelfs ouder zijn dan de Weimaraner en het feit dat ze veel unieke fysieke eigenschappen hebben, onderscheidt het ras van alle andere aanwijzingen die er waren de tijd.

Zeer vergelijkbare honden worden afgebeeld op prenten die dateren van ongeveer duizend jaar en die laten zien dat vroege kolonisten, de Magyaren genaamd, hun honden gebruikten om te jagen toen ze in Hongarije aankwamen. Deze vroege gegevens leidden ertoe dat de Vizsla vaak “Gele Turkse jachthonden” werd genoemd. Ze werden door de Magyaren naar andere regio’s van Europa gebracht, waar ze werden gekruist met andere lokale honden met als einddoel het fokken van hoogopgeleide jachthonden. Edelen en hogere klassen bezaten veel jachthonden, waaronder setters en retrievers vóór de jaren 1800.

Aan het begin van de 19e eeuw veranderde de jacht dankzij het begin van het industriële tijdperk en een tijd waarin geweren populair jachtgereedschap werden. Dit zorgde ervoor dat meer mensen op wild konden jagen dan de hogere klassen, maar omdat ze het zich niet konden veroorloven om veel honden te bezitten, hadden ze een bekwame en veelzijdige jachthond nodig om naast hen te werken om allerlei soorten wild over land en water te halen. Het was in deze tijd dat jachthonden ook metgezellen en waakhonden zouden worden, waarbij de Vizsla perfect paste bij het heersende ras, hoewel het in die tijd nog steeds de hogere klassen waren die er een bezaten. Het was in de 20e eeuw dat zowat elk huishouden in Hongarije een Vizsla bezat en het ras werd een nationale schat.

Tijdens de twee wereldoorlogen werd het ras bijna volledig uitgeroeid, maar gelukkig werden enkele Vizslas uit Hongarije gesmokkeld, waardoor deze knappe honden niet van de aardbodem verdwenen. Tegenwoordig is de Vizsla dankzij zorgvuldig en selectief fokken ontwikkeld tot een zeer bekwame jager die zeer in staat is om zowel op het water als op het land wild terug te halen. Ze zijn ook een populaire keuze geworden als huisdieren en gezelschapshonden, dankzij hun knappe uiterlijk en vriendelijke, liefhebbende karakter.301 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page