top of page
pexels-oleksandr-pidvalnyi-1174081.jpg

Opvoeding en trainen

Opvoeden en trainen is maat werk, elke pup is anders en heeft verschillende behoeftes.

Daarbij is de verwachting van elk gezin anders, bedenk van te voren met het gezin wat wel en wat niet mag.

Mag de hond op de bank?........

Hoe duidelijker de regels voor jouw pup hoe makkelijker de pup weet wat wel of niet mag. Een dagschema kan je hierbij helpen, het dagritme en gewoonte van het gezin geeft je pup houvast. Dit helpt je pup bij het zindelijk worden, alleen thuis blijven en belangrijk voldoende te slapen en rusten. 

Uiteraard help ik je graag bij het maken van een dagschema opmaat. 

 

Socialiseren

Het socialiseren van je pup vormt voor een groot gedeelte het gedrag van je hond.

Dus het is erg belangrijk om dit op de juiste manier te doen.

De socialisatie begint vanaf 2 weken, tot 8/9 weken leert de pup enorm veel van moeder, broertjes en zusjes. Uiteraard ligt hier ook een belangrijke taak van de fokker.

Daarna tot 15 weken is het belangrijk dat je je pup goed socialiseert met alles waar hij in z’n leven mee te maken gaat krijgen. Verschillende geluiden, mensen, dieren, andere honden, objecten, voertuigen, verschillende situaties, etc. Echter blijkt uit ervaring dat de meeste puppy’s te veel prikkels krijgen en uiteindelijk overvraagd worden in deze periode. Persoonlijk vind ik het belangrijker in deze periode dat de pup jouw leert te vertrouwen, en om leert gaan met angst, stress, teleurstelling, verwarring, frustratie, opwinding, etc.

 

Na 15 weken komt de pup in z’n angstfase en zal per definitie dingen spannender vinden. Omdat de socialisatie periode heel kort is, is het handig van te voren een lijstje te maken.

In deze korte periode komen de nieuwe prikkels extra snel en intensief binnen, belangrijk is daarom dat je gedoseerd socialiseert en je pup niet overprikkeld. 

Een overprikkelde pup is niet in staat om te veel aan prikkels nog te verwerken en leert dan niet. In mijn werk zie ik helaas meer overprikkelde pups dan pups die te weinig zijn gesocialiseerd. Een overprikkelde pup kan leiden tot ongewenst gedrag zoals, overmatig bijten, slopen, onrust, achter je aanlopen, rijgedrag en blaffen.

 

Slapen & rusten

Wat in ontwikkeling en groei is moet rusten en veel slapen!

Je pup groeit zowel fysiek als mentaal in een relatief korte tijd naar volwassenheid.

Een pup heeft gemiddeld 18 tot 20 uur slaap/rust nodig, best veel dus!

Ook een volwassen hond slaap gemiddeld 16 uur. Omdat een pup niet in staat is zelf aan te voelen wanneer hij moe is, is het onze taak ervoor te zorgen dat hij genoeg rust en slaapt. Help je pup om de rust te vinden en de slaap te kunnen vatten. Een dag schema kan hier enorm bij helpen.
 

Wandelen

Heerlijk zo'n wandeling, zeker met mooi weer!

Echter is het voor jonge pups zowel fysiek als mentaal erg vermoeiend, al die nieuwe luchtjes, en geluiden, erg spannend!

Bouw je wandelingen rustig op, wandel de aantal leeftijds weken in minuten. Is jouw pup 9 weken wandel dan ongeveer 9 minuten per wandeling, 3/4 x per dag. Uiteraard laat je je pup tussendoor nog plassen voor de deur of in de tuin.

Pas je wandeling aan aan je pup, sommige pups vinden het erg spannend, houd ze dan in het begin kort en simpel. Een goede rustige opbouw biedt sneller en beter resultaat.

Vanaf 6 maanden kun je de wandelingen met nog eens 5 minuten extra opbouwen,  dus kom je uit op ongeveer een half uur. Dit mag heus best een keer langer zijn, als je daarna zorgt dat je hond genoeg rust krijgt om te herstellen. Hou dit vol tot de hond zeker een jaar is, zo voorkom je gewrichtsproblemen, en vervelende pees en spierblessure op oudere leeftijd.

Merk je dat je hond naarmate hij ouder wordt meer energie kwijt moet, laat je hond puzzel en zoek werk doen. Dit zorgt ervoor dat je hond geestelijk moe wordt.

 

Training

Helaas is het beroep kynologisch Instructeur/hondentrainer nog steeds geen erkend beroep.

Er zijn dus veel hondenscholen die niet gediplomeerd zijn en dus niet volgens de nieuwe methode en leerprincipe lesgeven. Mijn advies is om bij een gediplomeerde hondenschool te trainen, die bekend is met de nieuwe leermethode. En zich regelmatig laten bijscholen om up-to-date te blijven van de nieuwste wetenschappelijk bewezen ontwikkelingen.  Persoonlijk heeft het mijn voorkeur om in een groep van maximaal 6 cursisten te trainen. 

Vraag of je van te voren eens een les mag mee kijken. Neem de zoektocht naar de juiste hondenschool mee in je planning, wachtlijsten zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering.

Dit is wat ik voor u kan betekenen

Ik start ALTIJD met een gratis kennismaking om te kijken wat uw behoeftes zijn en natuurlijk of ik ook echt iets voor u kan betekenen

pexels-brett-sayles-1346086.jpg

1

Pup Matching
 • Ras keuze

 • Fokker selectie

 • Voorbereiding

 • Telefonisch support voor de eerste 30 dagen

Prijs €199,-

2

Matching & Training
 • Ras keuze

 • Fokker selectie

 • Voorbereiding

 • Telefonisch support voor de eerste 60 dagen

En drie extra opties:

 • 10 privé puppy trainingen

 • 10 privé puber trainingen

 • 3 socialisatie trainingen

Prijs vanaf €399,-

3

Prive consult

Wellicht heeft u niet bij elke stap evenveel begeleiding nodig, of wie weet heeft u de pup al in huis maar loopt u tegen problemen aan. Een privé consult kan dan uitkomst bieden. 

Prijs p/u €65,-
bottom of page