top of page

Hoe kies ik de juiste fokker

Updated: Jan 25, 2023

Helaas zijn er in Nederland nog geen strenge regels gebonden aan het fokken van honden. Een groot deel van het karakter van de hond wordt bepaald door het ras, de raseigenschappen. Maar het karakter/temperament gaat gepaard met eigenschappen die de hond mee krijgt vanuit de gene van ouders en voorouders. Denk aan eigenschappen als, introvert/extrovert, energiek, speels, nerveus, onzeker, angstig, bezitterig of zelfs agressie.

Een goede fokker zal alleen fokken met honden die zowel fysiek als mentaal gezond en in balans zijn. [brein hond grafiek]Hoe weet je of je bij de juiste fokker bent beland…?


Als de fokker is aangesloten bij Raad van beheer kun je de honden in het database terugvinden en ouders en voorouders opzoeken en gegevens opvragen.

Het aangesloten zijn bij Raad van beheer geeft je helaas niet altijd de garantie dat het om een goede fokker gaat, ook hier is weinig strenge controle.

Persoonlijk vind ik de ervaringen van mensen relevanter, als je een ras op het oog hebt, haal je vaak heel veel goede informatie van een facebook pagina over fokkers.

Je kunt mensen vragen bij welke fokker hun hond vandaan hebben en hun ervaring hier over.


Tips voor het uitzoeken van de juiste fokker


Hoe loopt het contact met de fokker, een goede fokker zal je vragen een vragenlijst in te vullen zodat de fokker weet wat je zoekt en of je/gezin geschikt is.

Voor zowel fokker als toekomstige eigenaar belangrijk om bij de fokker langs te gaan, is er een click! Een goede fokker laat jouw kennis maken met de toekomstige ouders van jouw pup. Dan zal je op een wachtlijst komen, en de fokker houd je op de hoogte wanneer en hoe de dekking en evt. zwangerschap verloopt. Een professionele fokker zal als de pups zijn geboren rond 6 weken een gedragsanalyse doen om het juiste karakter bij de juiste eigenaren te matchen.

Het gevaar van zelf een pup uitzoeken is dat jouw bezoek een momentopname is en weinig zegt over het temperament van de pup.

Die rustige pup waar jouw voorkeur naar uitgaat is op dat moment rustig, maar misschien omdat hij daarvoor een uur zijn broertjes en zusjes heeft geteisterd!

De fokker kent de pups immers al 6 weken en kent ze daarom het beste en is beter in staat een goede match te maken.


Er zijn veel menige wat de beste leeftijd is om de pup op te halen, dit is uiteraard ook per ras en hond verschillend.

En ook de socialisatie van de fokker speelt hier een belangrijke rol!

Mijn ervaring is dat de pups op z’n vroegst vanaf 8 weken soms liever later het makkelijkste de overgang naar hun nieuwe huis maken.

De belangrijkste socialisatieperiode is vanaf 2 weken tot 12/15 weken en daarom wordt er vaak gesuggereerd dat het goed is de pup zo vroeg mogelijk op te halen en het socialiseren te starten. Echter mijn mening is dat als de pup daar nog niet klaar voor is het socialiseren geen enkele zin heeft.

De ontwikkeling van een pup gaat zo snel waardoor prikkels extra intens zijn en hard binnen komen. Als een pup daar nog niet aan toe is kan deze snel overprikkeld raken met het daarbij behorende gedrag zoals veel bijten, slopen, piepen, achter je aanlopen en onrustig zijn. Hulp nodig bij het vinden van de juiste fokker? neem dan contact met mij op, ik ondersteun jullie graag

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page