top of page

De pup ophalen

Eindelijk het is zover!!!!!


De pup is geboren en de fokker heeft aangeven vanaf welke datum de pup opgehaald mag worden.

Mijn ervaring heeft me geleerd dat de leeftijd, de fase waarin de pup zich bevindt qua ontwikkeling een rol speelt. Voor 9 weken heeft niet mijn voorkeur, de pup leert in week 7 & 8 namelijke cruciale socialisatie vaardigheden van zijn moeder.


Denk aan een bijtrem, en in deze week zal moeder ook veel vaker de pup afwijzen als hij bij moeder wil drinken. De pup wordt hier al voorbereid dat hij op eigen benen moet staan. Dit maakt de overgang naar een leven zonder zijn moeder iets makkelijker. Het ophalen aan het begin van de dag geeft je het voordeel dat de pup al de hele dag heeft kunnen wennen aan zijn nieuwe omgeving voor dat hij de nacht in gaat.Planning & Organisatie van het gezin

Een pup is niet gewend om alleen te zijn en te slapen, dit moet je je pup leren en daar is tijd voor nodig. Plan deze tijd in, regel vrije dagen of aangepasten tijden met je werk. De eerste dagen soms weken kan de pup zijn plas nog niet de hele nacht ophouden, dit betekent voor jou gebroken nachten. Kun je nog wel functioneren op je werk? Overdag kan de pup nog niet alleen thuis blijven,....wie blijft er thuis voor de pup? Zeker iets om van te voren te regelen met het gezin en het werk.De eerste nacht

Dan moet je na weken ineens alleen slapen, zonder de warmte van moeder, broertjes en zusjes. Help je pup bij dit moeilijke proces,.....hoe lang?,.......zo lang als nodig!


Voor de ene pup betekent dit 3 dagen voor de ander 2 weken, voor jouw dus dat je deze tijd met een matras naast de bench slaapt. Dit heeft als voordeel dat je hoort wanneer je pup wakker wordt voor een plasje. Je kunt je matras elke keer iets verder verplaatsen tot de pup doorslaapt.


Je kunt eventueel een verwarmde kersenpitzak bij de pup neerleggen, persoonlijk vind ik een kruik altijd een risico, de gevolgen van een lekkende kruik is niet te overzien. Neem de tijd om je pup het alleen slapen aan te leren. Mijn ervaring heeft me geleerd dat als dit proces te snel gaat, er kans bestaat dat de pup na een aantal dagen soms weken toch weer gaat piepen als hij s'nachts alleen is.
Het opvoeden en trainen

Opvoeden en trainen is maat werk, elke pup is anders en heeft verschillende behoeftes. Daarbij is de verwachting van elk gezin anders, bedenk van te voren met het gezin wat wel en wat niet mag.


Mag de hond op de bank?........

Hoe duidelijker de regels voor jouw pup hoe makkelijker de pup weet wat wel of niet mag.


Een dagschema kan je hierbij helpen, het dagritme en gewoonte van het gezin geeft je pup houvast. Dit helpt je pup bij het zindelijk worden, alleen thuis blijven en belangrijk voldoende te slapen en rusten.

[voorbeeld dagschema]


Uiteraard help ik je graag bij het maken van een dagschema opmaat. [contact formulier]


Socialiseren van de pup

Het socialiseren van je pup vormt voor een groot gedeelte het gedrag van je hond.

Dus het is erg belangrijk om dit op de juiste manier te doen.

De socialisatie begint vanaf 2 weken, tot 8/9 weken leert de pup enorm veel van moeder, broertjes en zusjes. Uiteraard ligt hier ook een belangrijke taak van de fokker.


Daarna tot 15 weken is het belangrijk dat je je pup goed socialiseert met alles waar hij in z’n leven mee te maken gaat krijgen. Verschillende geluiden, mensen, dieren, andere honden, objecten, voertuigen, verschillende situaties, etc. Echter blijkt uit ervaring dat de meeste puppy’s te veel prikkels krijgen en uiteindelijk overvraagd worden in deze periode. Persoonlijk vind ik het belangrijker in deze periode dat de pup jouw leert te vertrouwen, en om leert gaan met angst, stress, teleurstelling, verwarring, frustratie, opwinding, etc.


Na 15 weken komt de pup in z’n angstfase en zal per definitie dingen spannender vinden. Omdat de socialisatie periode heel kort is, is het handig van te voren een lijstje te maken.


In deze korte periode komen de nieuwe prikkels extra snel en intensief binnen, belangrijk is daarom dat je gedoseerd socialiseert en je pup niet overprikkeld.

Een overprikkelde pup is niet in staat om te veel aan prikkels nog te verwerken en leert dan niet. In mijn werk zie ik helaas meer overprikkelde pups dan pups die te weinig zijn gesocialiseerd. Een overprikkelde pup kan leiden tot ongewenst gedrag zoals, overmatig bijten, slopen, onrust, achter je aanlopen, rijgedrag en blaffen.


Héél veel slapen en rusten!

Wat in ontwikkeling en groei is moet rusten en veel slapen!

Je pup groeit zowel fysiek als mentaal in een relatief korte tijd naar volwassenheid.


Een pup heeft gemiddeld 18 tot 20 uur slaap/rust nodig, best veel dus!

Ook een volwassen hond slaap gemiddeld 16 uur. Omdat een pup niet in staat is zelf aan te voelen wanneer hij moe is, is het onze taak ervoor te zorgen dat hij genoeg rust en slaapt. Help je pup om de rust te vinden en de slaap te kunnen vatten. Een dag schema kan hier enorm bij helpen.


Wandelen met de pup

Heerlijk zo'n wandeling, zeker met mooi weer!

Echter is het voor jonge pups zowel fysiek als mentaal erg vermoeiend, al die nieuwe luchtjes, en geluiden, erg spannend!


Bouw je wandelingen rustig op, wandel de aantal leeftijds weken in minuten. Is jouw pup 9 weken wandel dan ongeveer 9 minuten per wandeling, 3/4 x per dag. Uiteraard laat je je pup tussendoor nog plassen voor de deur of in de tuin.

Pas je wandeling aan aan je pup, sommige pups vinden het erg spannend, houd ze dan in het begin kort en simpel. Een goede rustige opbouw biedt sneller en beter resultaat.


Vanaf 6 maanden kun je de wandelingen met nog eens 5 minuten extra opbouwen, dus kom je uit op ongeveer een half uur. Dit mag heus best een keer langer zijn, als je daarna zorgt dat je hond genoeg rust krijgt om te herstellen. Hou dit vol tot de hond zeker een jaar is, zo voorkom je gewrichtsproblemen, en vervelende pees en spierblessure op oudere leeftijd.


Merk je dat je hond naarmate hij ouder wordt meer energie kwijt moet, laat je hond puzzel en zoek werk doen. Dit zorgt ervoor dat je hond geestelijk moe wordt.


Training met de pup

Helaas is het beroep kynologisch Instructeur/hondentrainer nog steeds geen erkend beroep.


Er zijn dus veel hondenscholen die niet gediplomeerd zijn en dus niet volgens de nieuwe methode en leerprincipe lesgeven. Mijn advies is om bij een gediplomeerde hondenschool te trainen, die bekend zijn met de nieuwe leermethode. En zich regelmatig laten bijscholen om up to date te blijven van de nieuwste wetenschappelijk bewezen ontwikkelingen.


Persoonlijk heeft het mijn voorkeur om in een groep van maximaal 6 cursisten te trainen. Vraag of je van te voren eens een les mag mee kijken. Neem de zoektocht naar de juiste hondenschool mee in je planning, wachtlijsten zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering.


7 views0 comments

コメント


bottom of page