top of page

3 tips bij het uitzoeken van een pup

Super spannend een puppy! Maar waar moet je nu op letten als je op zoek gaat naar een pup. Hier heb je 5 tips die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Tip 1: Het ras dat bij je past

Het lijkt een open deur maar ik zie maar al te vaak mensen met puppy's die zijn uitgezocht omdat:

  • Ze zo zielig waren, bijvoorbeeld een straathondje uit Griekenland

  • Een vriend of vriendin ook dit ras heeft en dat zo'n leukert is

  • Het een super mooi ras (mooie hond) is

  • Deze fokker toevallig nog een puppy te vergeven had

In tegenstelling tot het krijgen van kinderen heb jij bij de zoektocht naar een pup vrij veel te kiezen, zoals de vrijheid om een ras te kiezen dat past bij je levensstijl. Welk ras goed past is maatwerk. Je kan zeggen jachthond voor actieve mensen, klein ras voor mensen in een appartement maar zo eenvoudig is het niet.


Elk ras heeft zijn eigen kenmerken en vooral behoeftes

Actief voor een jachthond is bijvoorbeeld niet alleen lange wandelingen aan het strand of in het bos. Een jachthond moet aan het "werk" zijn tijdens de wandeling. Dit betekend veel trainen, het instinct zit er namelijk al in maar de kunst moet aangeleerd worden.Tip 2: De juiste fokker uitzoeken

Ik zeg specifiek fokker, natuurlijk zijn er heel veel gelegenheid nestjes met schattige pups die ook aan alle gezondheid regels voldoen. Daarin tegen zijn er ook fokkers die meer om de euro's geven dan het welzijn van de pups.


Het voordeel van een erkende fokker is in ieder geval dat deze volgens de regels van de ras vereniging moet werken. Dit geeft geen garantie voor succes maar het is in ieder geval iets van een waarborging dat de honden voortkomen uit gezonde bloedlijnen.


Maar hoe zoek je dan de juiste fokker?

Ik heb persoonlijk ervaring met een pup uit een gelegenheid nest, eentje van een "broodfokker" en twee uit het nest van een fokker die volgens alle regels werkt en is aangesloten bij de rasvereniging.


Stap 1, als je weet naar welk ras je op zoek bent bekijk dan via de vereniging voor dat ras welke fokkers zijn aangesloten.

Stap 2, ga bij een goed aantal (bij hebben er 7 bezocht) fokkers op bezoek voor kennismaking. Ook als de fokker geen nestje of pups op dat moment heeft.


De gerenommeerde fokker zal hier zeker voor openstaan want hij of zij heeft het beste met de pups voor en zal de puppy niet zomaar aan elk betalende klant meegeven.


Waar let je op bij je bezoek:

  1. Lijkt de situatie van de fokker op die van jou? Bijvoorbeeld, woont de fokker achteraf en stil, zonder kinderen en zal de puppy bij jou in een woonwijk komen met jonge kinderen en hun vriendjes op bezoek?

  2. Heb je een klik met de fokker? Het is heel erg fijn als je in de opgroeiende fase nog prettig contact hebt met de fokker.

  3. Hoe zijn de ouder honden behuist? In kennels, op het erf, in huis. Ook hier kijk je weer naar wat goed voelt en wat in de lijn ligt waar de pup bij jou in thuis zal komen.

  4. Doet de fokker aan nest wandelingen? Als de fokker deze doet kan je dit als een grote plus zien. Het is leuk om later de broers en zussen van je pup nog eens te zien en het getuigt dat de fokker er ook om geeft de pup later nog eens terug te zien.


Tip 3: De pup zelf uitkiezen is geen aanrader..

Dit klinkt misschien heel gek... Dat snap ik, want die kleine dikkert die kwam meteen bij je zitten, of die rustige daar in de mand zou ideaal zijn! Het zijn kleine en korte observaties die jij maakt op je twee of drie keer dat je het nest bezoekt.


De fokker die de pup in ieder geval 7 weken dag in dag uit heeft meegemaakt, kan met een paar kopjes koffie en de juiste vragen jouw situatie en wensen veel beter matchen met de karakters van de pups. Dus als de fokker uitzoekt, heb je een goede fokker te pakken.


Nog een voorbeeld om dit nader toe te lichten: het moment waarop jij het nest bezoekt is meestal op de dag dat de andere aspirant ouders ook komen. Of het is net nadat de pups hebben gedronken of gespeeld. Kortom de situatie van 30 minuten voor jou bezoek heeft een groot effect op hoe jij de pups zal meemaken. Daarom kan je in een uurtje en een paar bezoeken eigenlijk niet beslissen welk van die schattige pups nu het beste zou passen.


55 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page